Reaktionstid på prisstigninger

René Hansen
René Hansen
Chief Product Officer @ Clever Cost

Uundgåelige prisstigninger 🤷‍♀️

Har du hurtig reaktionstid? 

Som restauratør er det uundgåeligt ikke at opleve prisstigninger på sine råvarer. Dette skyldes, at det er normalt, at priserne på råvarer stiger ganske lidt hvert år. Det gør de, da de er med til at holde inflationen kørende. 

Dog kan andre udefrakommende faktorer være med til at ændre priserne på dine råvarer.

Reaktionstid på inflation ⏱

Når der tales om inflation, så tales der om prisstigninger i samfundet. Priserne stiger ganske lidt hvert år, da vi i Danmark sigter efter en lav og stabil inflation på omkring de 2%.
Det skyldes, at det har en positiv effekt på samfundsøkonomien, da befolkningen ønsker flere penge til forbrug.

Sker der dog en markant og længerevarende prisstigning, kan det skyldes, at efterspørgslen er større end udbuddet. Det kan også skyldes udefrakommende faktorer uden om landets grænser, såsom krigen mellem Rusland og Ukraine eller COVID-19. 

Disse faktorer kan forringe valutaens værdi og købekraften i samfundet. Det er dermed ikke muligt at købe det samme for dine penge sammenlignet med før.

Måling af inflation 📈

Danmarks Statistik måler hver måned inflationen som en procentvis ændring i forbrugerprisindekset. Forbrugerprisindekset anvendes til at vurdere den økonomiske udvikling med udgangspunkt i prisen for diverse varer og tjenester, som indgår i de danske private husholdningers forbrug. Disse varer og tjenester kan eksempelvis være:

🔹 Fødevarer som mel, brød, mælk og kød

🔹 Personlig pleje som shampoo, tandpasta og toiletpapir

🔹 Husholdningsartikler som møbler, boligtekstiler, hårde hvidevarer og rengøringsartikler

Forbrugerprisindekset gøres op ud fra ca. 25.000 priser, som indsamles hos virksomheder, institutioner og butikker over hele landet.

rising-prices

Reaktionstid på prisstigninger⌛

Reaktionstiden på prisstigninger for restauratører er varierende. Det skyldes flere faktorer, såsom restaurantens størrelse og type, den specifikke råvare, der er steget i pris, og hvor hurtigt du som restauratør identificerer og reagerer på prisstigningen. Generelt kan din reaktionstid variere fra nærmest øjeblikkeligt til adskillige måneder.

Overvågning af markedet 🔎

Da priserne for varer og tjenester ændrer sig månedligt, er det en god idé at overvåge markedstendenser og priser for dine råvarer. Følger du aktivt med, så kan du være i stand til at identificere prisstigningerne tidligt og reagere hurtigt.

Kontraktforpligtelser 📜

Har du som mange andre restauratører også langsigtede kontrakter med dine leverandører? Hvis dette er tilfældet, kan disse kontrakter også være med til at øge reaktionstiden på prisstigninger. 

Det skyldes, at du som restauratør er bundet af priserne i en tidsbestemt periode. Samtidig tager det tid at revidere eller opsige kontrakterne, før du kan tilpasse din virksomhed til de nye priser.

Tilpasning af menuen ✍

Skulle en bestemt råvare gå hen og stige i pris, har du som restauratør mulighed for at reagere på dette. Det gør du ved at tilpasse menuen. Du kan enten erstatte eller justere retter, som er afhængige af førnævnte råvare. Det tager dog også tid at planlægge, teste og implementere, før du kan introducere det i restauranten.

Priskalkulation 🧮 og forhandling 🤝

Som restauratør skal du muligvis evaluere de økonomiske konsekvenser af prisstigningen og samtidig tage hensyn til faktorer som konkurrenceniveau, efterspørgsel fra kunder og omkostninger ved alternative råvarer.

Derudover kan du også forsøge at forhandle med dine leverandører om priser eller søge alternative leverandører. Det tager dog også tid.

Lagerbeholdning 🛒

Har din virksomhed en betydelig lagerbeholdning af råvarer? 
Så har du råd til at absorbere nogle af prisstigningerne i en vis periode. Det er dog kun muligt, indtil disse forsyninger skal genbestilles. Derefter er du nødsaget til at justere priserne på dine retter eller finde nye leverandører.

pantry

 

Få hurtig reaktionstid med Clever Cost 🚀

Det er både uoverskueligt og tidskrævende at overvåge priserne på dine råvarer, så du kan opdage prisstigningerne hurtigere. Derudover spiller flere faktorer også ind i forhold til reaktionstiden på prisstigninger, såsom kontraktforpligtelser, priskalkulationer og forhandlinger.

Ønsker du at sænke din reaktionstid på prisstigninger, så kan Clever Cost hjælpe dig. Vi overvåger alle dine produkter. På den måde ved du hvornår du bliver ramt af prisstigninger.

Samtidig giver vi dig alle dine dækningsgrader på dine retter i real time, så du nemt kan justere priser, råvaremængder eller leverandører. 

Lad os give et eksempel fra den virkelige verden:

En Clever Cost kunde, et lokalt pita house i Odense, startede med at benytte Clever Cost i starten af 2023. Han bemærkede gennem systemet en voldsom prisstigning på sine populære pitabrød. De ver blevet 3,40 kr. dyrere pr. brød.

Restauranten sælger gennemsnitligt 75 pitabrød om dagen. Uden Clever Cost havde kunden ikke fanget denne prisstigning før den halvårlige gennemgang af leverandører og prisstigninger.

Da stedet holder åbent alle ugens syv dage, ville prisstigningen medføre en reduceret profit på over 46.000 kr., hvis ejeren først reagerede efter det halvårlige pristjek.
Med Clever Cost blev stigningen fanget med det samme, og kunden kunne derefter tage en passende beslutning. 

Valget stod mellem at sætte salgsprisen op eller gå til anden leverandør, og finde et lignende produkt til en lavere pris. Ejeren valgte at sætte priserne op, og sikrede derfor sin bundlinje uden tab af profit.

Med Clever Cost får du altså et dynamisk overblik over dine udgifter, leverandører, produkter og overskudsgrader samtidig med, at du digitalisere dine fakturaer. Vi overvåger alle dine produkter og indkøb, så du kan blive notificeret med det samme, når priserne for dine råvarer stiger. Du kan derfor bruge mere tid på det du brænder for, imens vi holder øje med dine råvarepriser.

Er du klar på hurtig reaktionstid? 🤩

Hos Clever Cost vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at holde overblikket, så du kan reagere, så snart dine priser ændrer sig.

Du har derfor muligheden for at prøve vores ydelse gratis i 30 dage, så du kan se, hvad vores system kan gøre for din restaurant.

Vi ser frem til at give dig og din restaurant hurtigere reaktionstider.

Prøv Clever Cost gratis i 30 dage.

Calculate your take-away costs

Play Video

Creation of product types

Play Video

Create your sale items

Play Video

Link your duplicate products

Play Video

Integrate with E-conomic

Play Video

Using the Invoice scanner

Play Video